Upoznajte Katungu

Ponovo vas vodimo na putovanje “Od farme do šoljice” da zajedno otkrijemo brojne specifičnosti i tajne koje se kriju iza ovog magičnog napitka.  Zaputili smo se u Kongo, gde ćemo imati priliku da razgovaramo sa harizmatičnom mladom damom po imenu Katungu Mughole Malkia. 

100% Arabica

Katungu je i išla u osnovnu školu u gradu Hutwe od 1993. do 2002. godine. Srednju školu je završila na Institutu Twanzane 2009. godine. Danas je uzgajivač kafe i nastavnik u osnovnoj školi u svom rodnom gradu.

Njeni roditelji su Luvango i Kavugho, ima 11 brata i sestara. Ima dvoje dece od 10 i 8 godina.

 

Pokušali smo da saznamo koja je to tajna za pravljenje savršene šoljice kafe, a Katungu nam je bila najbolji saveznik:

1. Koji je bio presudni trenutak kada ste shvatili da želite da se bavite uzgojem kafe?

Godine 2005. primetila sam da sve više ljudi oko mene ulaže veliki napor kada je reč o njihovim plantažama kafe i tada sam shvatila da bi kafa mogla da bude ekonomska prilika za mene i moju porodicu.

2.  Koji su najveći izazovi sa kojima se suočavate?

Potrebno je vreme i veliki napor da se proizvede kvalitetna kafa.

3.  Šta vas čini srećnim da ustanete ujutru?

Kad vidim stavla kafe koja se pružaju oko mog doma.

4. Da li vam smeta da znate kupce vaše kafe? Zašto?

Želela bih da znam gde se moja kafa prodaje i konzumira. Biću veoma ponosna što znam da usrećujem ljude ispijanjem mojih zrna kafe.

5.  Kako ste postali proizvođač kafe? ("Odlučila sam da uzgajam kafu zato što...")

Pored toga što vidim ekonomsku priliku, veoma mi je zanimljiva činjenica da ulažete vreme i trud u drveće koje će proizvoditi kafu dugi niz godina. Takođe, tada 2005. godine, čula sam da naš region ima dobar potencijal za proizvodnju kvalitetnog proizvoda.

6.  Lokacije vaše farme? Kakva je istorija farme?

Posedujem četiri farme kafe, tri su u Lusekeu i jedna u Mugumu. Pre kafe, na ovim parcelama su bile uzgajane samo banane. Uvela sam kafu u svoj poljoprivredni sistem i sada imam prihod i od banana I od kafe - idu zajedno veoma dobro. 

7. Šta najviše volite kod svog života ovde?

Neverovatan pejzaž koji imamo, moja stabla kafe i moja druga profesija - a to je nastavnik u osnovnoj školi u Kiarambi.

8. Šta je posebno na vašoj farmi? Kako životna sredina i klima utiču na vašu kafu?

Jedinstvena kombinacija useva koju imam sa bananom donosi veoma dobre uslove za kafu (senku). Nadmorska visina je savršena za uzgoj kafe ovde. Imamo dobro raspoređene padavine koje nam omogućavaju da proizvodimo kafu tokom cele godine.

9.  Opišite svoju kafu.

Ja uzgajam stare i kvalitativne sorte (Tipica/Bourbon) - one su jedan od glavnih faktora koji utiču na kvalitet proizvoda. Vodim računa o berbi plodova – berem ih samo kada su zrele, što takođe utiče na kvalitet kafe.

Moje farme se nalaze između 1750 i 1900 metara nadmorske visine, što znači da plod polako sazreva, tako da i zrno ima poseban kvalitet.

Još ne znam dovoljno o konkretnim atributima moje kafe kada se ona preradi, ali znam da je napori koje ulažem u proizvodnju čine veoma kvalitetnom.

10.  Kako se obezbeđuje kvalitet kafe?

Pratim tehničke preporuke koje su dali vaši agronomi, a posebnu pažnju posvećujem i selektivnoj berbi plodova.

11.  Kako izgleda jedan tipičan dan na farmi?

Budim se oko 5:30. Pripremam decu za školu. Pripremam se i za osnovnu školu u kojoj radim. U 14:00 vraćam se kući, radim neke poslove na parcelama za kafu i u bašti. Pripremam nastavu za sledeći dan i onda provodim vreme sa porodicom.

12. Koju pesmu pevate kada radite na imanju?

Produhovljene i religiozne pesme.

13.  Da li možete da nam kažete nešto više o vašem kraju/zajednici?

Ljudi su veoma ljubazni i gostoljubivi. Mislim da su ljudi ponosni što žive ovde uprkos izazovima koje ponekad imamo (bezbednost, infrastruktura). Naravno, malo je ljudi sa lošim namerama (lopova, skitnica), ali mislim da je kafa izvor ekonomske sigurnosti za ljude, posebno za mlade.

14. Kako je kafa uticala na vaš život / zajednicu?

Kao što je već pomenuto, kafa je ovde izvor ekonomske sigurnosti. Kafa je glavni izvor prihoda za zajednicu. Moramo da nastavimo sa proizvodnjom i kupci moraju da nastave da kupuju tako da održavamo ovu ravnotežu.

15. Šta želite da potrošači osete kada popiju kafu?

Da je kafa koju popiju proizvedena sa mnogo strasti i ljubavi, u dobrim ekološkim uslovima.

16.  Nešto što biste želeli da kažete ljudima koji piju kafu?

Uživajte u kafi i budite radoznali šta se krije iza svake šoljice kafe.

17.  I za kraj - jedna rečenica koja opisuje vašu kafu više od svega:

Kafa je moj život.

Katungu nema nikakvo nasleđe – sama je kupila svoju farmu. Počela je sa parcelom od 0,5 ha, a zatim je kupila još 4 male parcele da nastavi da uzgaja kafu i druge useve. 

 

Roasted Coffee Beans

Kafa koju sa toliko ljubavi uzgaja ova hrabra i nasmejana žena, sada može biti i u vašim domovima. Zaplovite u svet isprobavanja novih nova, aroma i ukusa i pridružite se BeanZ porodici! 

AROMA

Crna čokolada, karamela, tropsko voće, crni čaj

INTEZITET I JAČINA

KISELINA